Sukelluskohteet

Kaatiala

Kaatiala on suomen toiseksi suosituin sukellus kohde, heti Ojamon jälkeen. Kaatialassa sukeltamiselle ei ole varausjärjestelmää tai muuta valvovaa järjestöä, sukellustoiminta on ns. jokamiehen oikeus. Maanomistajat ja Kuortaneen kunta ovat olleet myötämielisiä sukellustoiminnalle alueella ja jatkamalla asiallista toimintaa alueella saamme myös toiminnan jatkumaan.

Kaatialan louhos on Kuortaneen Lentilässä sijaitseva käytöstä poistunut avolouhos, josta louhittiin vuosina 1942  –  1968 maasälpää ja kvartsia.  Vielä tämän jälkeenkin louhoksen jätekivikasoista on kerätty korukiviä. Louhokselle on matkaa Divers B&B:ltä 37 km.

Alueella on kaksi veden täyttämää louhosta. Pienempi louhos on käytössä uimalana ja suurempi louhos on pyöreä ja halkaisijaltaan yli 200 metriä. Tämä yli 30 metriä syvä louhos on urheilusukeltajien suosima sukelluspaikka. Sukeltajat ovat tuoneet kaivokseen sukelluskellon noin 21 m:n syvyyteen.

Kaatialan mukaan on nimetty sieltä ensimmäisenä maailmassa löydetty kaatialaiitti-niminen mineraali (FeAs3O9 · 6-8H2O), joka on kiderakenteeltaan monokliininen vesipitoinen rauta-arsenaatti.

Veteen pääsee matalasta päästä loivaa kaivostietä myöten ja syvässä päässä on rappuset pinnan alla olevalle tasanteelle (syvyys 4 m). Louhoksessa on erittäin kattava luolasto, jolla on monta sivuhaaraa, sekä myös pienempiä turistiluolia 20 metrin syvyydessä (kaivosauton kääntöpaikka) ei niin vaativiin sukelluksiin. Louhoksen syvään päähän on sukelluskellon lisäksi upotettu autonromu ja iso pienoislentokone.

Kaatiala soveltuu koulutus- ja harjoittelutoimintaan erittäin hyvin, tasalaatuisten olosuhteidensa, monipuolisen profiilin sekä luolastojensa johdosta ympäri vuoden, aloittelijoista luolasukeltajiin sekä seoskaasusukeltajiin saakka.

Osoite: Louhostie 330 Kuortane

 

Valkealampi

Valkeealampi soveltuu aloitteleville sukeltajille erinomaisesti syvyytensä (max. 10m) ja loivan profiilinsa johdosta. Alueella sijaitsee pukukopit, kota ja makkaranpaistopaikat. Etäisyys Divers B & B:ltä 9 km.

Osoite: Valkealammentie 230 LEHTIMÄKI

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This